recept na Cheesecake

Tento cheesecake som po prvýkrát ochutnala u jednej kamarátky. Ponúkla nám ho, keď sme boli u nich na návšteve a keďže som sa zalizovala až za ušami, vypýtala som si recept. Je z tohto blogu http://varimeslaskou.blogspot.sk/2013/01/cheesecake.html a môžem ho vrelo odporučiť. Robila som ho už niekoľkokrát a vždy sa po ňom zaprášilo :o) No až teraz mi napadlo odfotiť ho a podeliť sa oň aj s vami. Ak by ste sa rozhodli ho vyskúšať, tu je recept…

Čo budeme potrebovať:

Na korpus:
  • 180 g BeBe keksov alebo piškót………ale vraj sú na to fantastické aj sušienky Hobbits (tip od ďalšej kamarátky a mám v pláne vyskúšať ;o) )
  • 120 g rozpusteného masla
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 2 lyžičky škorice
Na plnku:
  • 750 g mascarpone (odporúčam kúpiť v Lidl, je za najlepšiu cenu)
  • 3 väčšie vajíčka
  • 3 žĺtky
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru (nie vanilínový)
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • strúhaná kôra z 1 umytého citrónu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 120 ml smotany na šľahanie

Postup:

Piškóty alebo sušienky si nalámeme a dáme do mixéra spolu s rozpusteným maslom, cukrom a škoricou. Mixujeme kým nevznikne hladká hmota. Tortovú formu si vyložíme papierom na pečenie a hmotu natlačíme na dno, aj po stranách do výšky cca 1,5 – 2 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C asi 10 minút. Zatiaľ si pripravíme plnku.

Mascarpone vymiešame s cukrami a mixujeme aspoň 5 minút do hladka. Potom po jednom primiešavame vajíčka. Dochutíme citrónom, citrónovou kôrou a vanilkovým extraktom a na záver primiešame smotanu.

Takto pripravenú plnku vlejeme do ešte horúceho korpusu a dopekáme na 160°C ďalších 50 -60 minút. Necháme vychladiť spolu s rúrou a potom dáme vychladiť do chladničky minimálne na 4 hodiny.

Ja som ešte navrch spravila malinovú dreň. Predtým, ako som cheesecake dala chladiť do chladničky som si zmixovala maliny s 2 zrelými banánmi a naliala navrch. V chladničke to pekne stuhlo a všetko spolu nielen pekne vyzeralo, ale aj výborne chutilo :o)