Dnes nám z obeda ostal broskyňový kompót, tak sme ho chceli nejako zužitkovať. Napiekli sme bublaninu, kde sme skúsili nahradiť olej avokádom, ako som to raz niekde vyčítala. Naozaj sa to dá, je to chutné aj zdravšie. Jediné mínus je to, že cesto nevyzerá veľmi lákavo, keďže má zelenú farbu z avokáda 🙂 Ešte chcem vyskúšať čo to spraví, keď nahradím bielu múku špaldovou a biely cukor hnedým. Ak sa vám to podarí vyskúšať skôr ako mne, budem rada ak mi napíšete ako to dopadlo. To by sme mali super zdravú bublaninu 🙂
Na bublaninu budeme potrebovať:
2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 avokádo, 1 hrnček mlieka, 2 vajcia, 1 kypriaci prášok, 1 vanilkový cukor, ľubovoľné ovocie
Recept na zdravú (hrnčekovú) bublaninu z avokádového cesta:
Žĺtky si vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom do penista. Rozmixujeme si v mixéri avokádo na čo najjemnejšiu konzistenciu. 2 hrnčeky múky premiešame s práškom do pečiva, 1 hrnčekom mlieka a 1 avokádom. Zmiešame spolu so žĺtkami. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (ja som použila tortovú formu). Na vrch poukladáme ovocie podľa vlastnej chuti a upečieme. Ja som robila dve príchute z jedného cesta. Na jednu som dala jablká a na druhú broskyne. Dáme piecť na cca 30 minút pri 160 stupňoch.
Bublanina je najlepšia zo šťavnatého ovocia, teda broskyňová bola lepšia. Tá s jablkami bola suchšia.
Môj syn mi tradične pomáhal v kuchyni. Keď som sa ho pýtala či si prosí vylízať misu, poznamenal, že také zelené neľúbi. Nakoniec som ho presvedčila aby ochutnal a ochutnával až kým nebolo čo ochutnávať.
cestu bude trošku ,,ťažšie“ ale inak bude koláčik určite chutný.J ašpaldovú múku používam na palacinky 😀
Ivi keď nahradíš bielu múku špaldovou a biely cukor vymeníš za trstinový tak sa určite vôbec nič nestane ;).
cestu bude trošku ,,ťažšie“ ale inak bude koláčik určite chutný.J ašpaldovú múku používam na palacinky 😀