Ak nie ste vegetariáni, je dosť pravdepodobné že aspoň raz týždenne máte na tanieri okrem iného aj kuracie mäsko. Aspoň u nás to tak je. Skoro každý víkend si pripravíme tradičné pečené kura, keďže ho máme všetci radi. Nikdy ho však nepečieme aj s prsiami, keďže tie sa pri pečení dosť vysušia. Väčšinou si z nich navaríme ďalšie jedlo vo forme kuracieho soté so zeleninkou, so smotanovo-syrovou omáčkou na cestoviny, alebo si ich len tak opečieme na panvici a spravíme si napríklad takýto chutný kurací wrap http://www.familyzone.sk/2013/11/08/chutna-vecera-a-la-wrap/
Tentokrát som však pripravila kuracie prsíčka trochu inak. Odkedy som sa začala venovať nášmu fitnes seriálu, hľadám a vymýšľam nové, chutné a zároveň čo najmenej kalorické recepty a tak ma napadlo pripraviť si kuraciu fašírku. Možno to znie trochu netradične, ale fašírka sa podarila a chutila aj mne aj manželovi 🙂 Samozrejme je trochu iná ako tá klasická, ale ak vás už omrzeli kuracie prsia na štandardné spôsoby, táto fašírka príjemne spestrí váš jedálniček. Navyše sa dá kombinovať s rôznymi prílohami. Ja som k nej raz pripravila pórkovú omáčku a servírovala s vareným zemiakom a na ďalší krát som si ju dala len so šalátom a celozrnným pečivom. Je vhodná aj keď si potrebujete len tak niečo zahryznúť mimo domu, pretože je chutná aj na studeno. Tu je recept…
Čo budeme potrebovať:
2 kuracie prsia, 1 vajce, 1/2 šálky jemných ovsených vločiek, menšiu cibuľku, menší strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, majoránku, petržlenovú vňať
Postup:
Ovsené vločky si zalejeme trochou vody tak, aby zmes nebola ani príliš riedka ani príliš suchá a necháme odstáť. Kuracie prsia si nakrájame na menšie kúsky, vložíme do nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérom. Zmiešame s vajíčkom, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, môžeme (nemusí byť) pridať nasekanú pretržlenovú vňať a dobre vymiešame. Ak nám už ovsené vločky zmäkli a vytvorili kompaktnú hmotu, pridáme aj tie a opäť dobre vymiešame. Nakoniec osolíme, okoreníme, pridáme majoránku a naposledy premiešame. Jenskú misu si vyložíme papierom na pečenie a hmotu rovnomerne rozotrieme na výšku cca 2 cm. Rúru si vyhrejeme cca na 200 stupňov a pečieme približne 30 minút. Ak je fašírka hotová, vyberieme ju a servírujeme podľa chuti, napríklad len so šalátom, alebo so zemiakmi, zemiakovou kašou a pod. Dobrú chuť 🙂
TIP: Kuracie mäso sa dá napríklad zmiešať aj s nastrúhanou cuketou (len ju treba poriadne vyžmýkať od vody) alebo nastrúhaným syrom, prípadne môžete fašírku z vrchnej strany obaliť trochou strúhanky (prstami „vťapkáme“ do mäsa) a jemne pofŕkať olejom.