Na takýto krásny voňavý domáci chlebík viac nepotrebujete špeciálnu pekárničku chleba. Stačí použiť obyčajnú elektrickú rúru. Recept som vyskúšala a je veľmi jednoduchý. Akurát treba cestu dopriať čas. Chlebík sa podaril na prvý šup, mal krásne chrumkavú kôrku a striedka bola ako vatička. Jednoducho mňam. Tu je recept podľa ktorého som chlebík piekla http://public.hajtmar.com/
CHLIEB BEZ HNIETENIA
Pozn.1: Chlebík kysne 8 – 12h, takže príprava je ideálna ráno pred odchodom do práce alebo naopak v piatok večer pred sobotňajším ranným pečením. U jednotlivých krokov je čas, ktorý vám to zaberie, aby ste sa nezľakli, že je to moc zložité. Je super že nenarobíte ani veľa špinavého riadu 😉
ČO BUDEME POTREBOVAŤ
misu, gumovú stierku, hrnček 250ml, dosku , sklenený pekáč s poklopom alebo hrniec s pokrievkou vhodný do rúry ( skrátka čokoľvek zatvárateľné o objeme cca 2l )
POSTUP
Nasypeme do misy a nasucho zamiešame:
3 hrnčeky hladkej múky ( hrnček obyčajný cca 250ml, múka obyčajná, v prípade tmavej chlebovej, špaldovej atď. chlieb toľko nenakysne a je tuhší a vo vnútri vlhkejší
1 lyžičku sušeného droždia ( na dva chleby si kľudne môžete rozdeliť jedno vrecúško, ale sú to potom skôr 2 lyžičky na každý chlieb)
1,5 lyžičky soli ( ak dáte 2 lyžičky, nič sa nestane……skrátka podľa chuti )
1 lyžičku drvenej rasce ( zase sa nič nestane ak dáte aj 2 lyžičky )
Podľa chuti môžete primiešať cibuľku, cesnak, bylinky, semienka, oškvarky
Do zamiešanej zmesi nalejeme 1,5 hrnčeka vody ( primerane, primerane, radšej hustejšie, lepšie sa s ním potom ďalej pracuje ) . Vznikne trochu nevzhľadné cesto, ktoré prikryjeme utierkou.
Cesto necháme odstáť 8 – 12 hodín ( Ale keď je hlad, dá sa piecť aj po 6tich, všetko je to o teple pre to cesto a ako veľmi sa prípadne zmierite s drobným neúspechom vo forme hustejšieho chleba ).
Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a gumovou stierkou alebo pomúčenými rukami rozťaháme na placku cca 2 – 4 cm hrubú ……….1 min práce. Necháme 15min odpočívať.
Cesto preložíme na tretiny “ zvrchu a zospodu “ a na tretiny “ zľava a sprava “ ………0,5 min práce.
Necháme 30min zakryté utierkou odpočívať. Potom ešte ďalších 30min , ale to už si zapneme rúru na 230 ° C a tú druhú polhodinu v nej necháme nahriať pekáč s pokrievkou. Preložíme do horúceho pekáča. Môžeme zase hore niečím posypať ………. 0,5 min práce.
Pečieme 30 min pri 230 ° C. Potom zložíme pokrievku a pečieme ešte ďalších 15 min.
Hotovo! A teraz si môžete vychutnať svoj vlastný, domáci, voňavý chlebík. Dobrú chuť :o)
CHlieb robila moja priateľka a bol chutný.