Dnes som mala veľkú chuť na tortillu plnenú ľahkým šalátom, no doma sme ich akurát nemali. Tak som skúsila tento recept na domáce tortilly. Nesklamal ma a odteraz si budem robiť už len domáce, pretože som si veľmi pochutila a navyše sú na rozdiel od tých kupovaných bez zbytočných éčok 🙂
Moja sestra Mirka zas nedávno skúšala recept na domáce špenátové tortilly a vraj chutili skvele, tak pripájam recept aj na tie, aby ste si mohli vybrať ten, na ktorý máte práve chuť 🙂
Tu je recept číslo 1 (ten ktorý som skúšala ja):
Suroviny
- 1 3/4 šálky hladkej celozrnnej múky
- 1/2 čl soli
- 1/4 čl prášku do pečiva
- 50 g masla
- cca 1/2 šálky horúcej vody
Postup:
1. Do misky dáme múku, soľ, prášok do pečiva a maslo nakrájané na kúsky. Miešame kým sa maslo nestratí, postupne prilievame vodu a dôkladne vymiesime na hladké, nelepivé cesto.
2. Cesto rozdelíme na 6 častí.
3. Vyformujeme guľky s jamkou
4. Vyvaľkáme tenkú placku (vaľkáme na papieri na pečenie, aby sme ich mali čo najtenšie a ľahko sa nám preniesli na panvicu). Nevaľkáme hore-dolu ale len jedným smerom aby sa placka zväčšovala.
5. Pečieme na suchej teflonovej panvici asi 1 minútu z každej strany (nie dlhšie, lebo potom budú suché a budú sa lámať). Hotové ukladám pod pokrievku aby zostali pekne mäkké.
6. Môžete ich naplniť podľa vlastnej chute, či fantázie. Ja som ich potrela slaným, šalátovým syrom (balkánsky syr z Lidl) a na to poukladala čerstvú zeleninu (paradajka, paprika, rímsky šalát) a restované kuracie mäsko. Prajem dobrú chuť 🙂
Recept číslo 2 (tento skúšala Mirka a nájdete ho aj na www.fitnessguru.sk):
Suroviny:
- 2 šálky čerstvého špenátu,
- 1/2 šálky hladkej špaldovej múky,
- 1 PL olivového oleja,
- 1 ČL sušenej bazalky,
- 1/2 ČL soli, trocha vody
Postup:
V miske si zmiešame múku, sušenú bazalku, soľ a olivový olej. Potom si na panvici s trochou vody sparíme špenát, dokiaľ nestratí na objeme a spolu s vodou ho pridáme do misky s múkou. Rukami vypracujeme cesto, ktoré by malo byť tuhšie a nemalo by sa lepiť. Cesto si zabalíme do potravinárskej fólie a na chvíľku dáme do chladničky odpočívať, dokiaľ si nepripravíme mäso.
Keď máme mäsko hotové, cesto na tortillu vytiahneme z chladničky a na pomúčenej doske vyvaľkáme na jednu väčšiu tortillu, ktorú na sucho opečieme na panvici (z každej strany asi 2 minúty). Mirka si tortillu potrela jemnou vrstvou bryndze, na to naukladala kúsky kuracieho mäska, na drobno nakrájanú čerstvú cuketu a baby špenát, ale to, akú náplň si zvolíte je opäť len na vás. Aj v tomto prípade prajeme dobrú chuť 🙂
Mňamka…urobíme tento víkend, skvelý tip.