Ako každý rok, aj tento rok sa naše deti Dominik (6 r.) a Melinka (8 r.) tešili, keď som sa ich pýtala akú tortu by si želali na narodeniny. Prvá jasná požiadavka padla od oboch, aby nebola ozdobená marcipánom. Už som len potom tŕpla, čo si vymyslia za tvar, aby sa to dalo vyformovať aj bez marcipánu :-). Dominik navrhol tortu s vežičkami ako hrad. Ten nápad sa zapáčil aj mne, keďže nešlo o nič zložité. Už dávno som chcela skúsiť spraviť takzvanú nahú tortu a toto bola skvelá príležitosť vyskúšať si to.
Potom stačilo už len pustiť uzdu fantázii pri snorení po kuchynských zásobách a torta bola na svete 🙂
Recept na nahú tortu
Na 1 poschodie torty potrebujeme:
Korpus: 4 ks vajec, 200 g kryštáľového cukru, 200 g polohrubej múky, 8 PL horúcej vody, 1/2 prášku do pečiva
Krém: 2 bal. šľahačky, 2 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 bal. nízkotučného tvarohu, 1 bal. puding za studena Creme Olé od Dr. Oetkera
Na ozdobu: tortové oblátky, zmrzlinové kornútky, čokoládu na varenie, ovocie podľa vlastnej chuti (jahody, čučoriedky, hrozno, maliny atď.)
Ja som robila dvojposchodovú, čiže všetko som použila dvojnásobne.
Trochu cesta som odobrala na muffiny.
Recept na korpus:
4 žĺtky + 200g kryš. cukru vyšľaháme do peny, pridáme 8 PL horúcej vody. Postupne pridávame zmiešanú suchú zmes surovín (200 g polohr.múky + 1/2 prášku do pečiva), striedavo so snehom zo 4 bielkov.
Pečieme v tortovej forme 45 min. začíname pri 180°C 15 min. a dopekáme pri 150°C (Na plechu pečieme pri teplote 200°C).
Po upečení je korpus nadýchaný a jemný. Po úplnom vychladnutí korpus prerežeme niťou tak, aby vznikli dva približne rovnaké kusy, medzi ktoré potom natrieme krém.
Recept na krém á la pribináčik
2 šľahačky vyšľaháme do tuha, pridáme 2 lyžice práškového cukru (podľa chuti), vanilkový cukor, dve balenia nízkotučného tvarohu a jeden puding za studena Creme Olé od Dr. Oetkera. Zvyknem pridať aj posekané jahody, v sezóne čerstvé, mimo sezóny mrazené.
Týmto krémom som naplnila korpus, vytvorila si základný tvar torty a nasledovala moja najobľúbenejšia časť – zdobenie 🙂
Zdobenie:
Vežičky som spravila z muffinov a kornútkov na zmrzlinu. Oblátky som nožom orezala do tvaru hradieb. Pri ich výrobe som potrebovala ohnúť oblátky, aby som nimi oblepila dookola celú tortu. Po chvíli experimentovania sme s manželom prišli na spôsob ohýbania nad parou ako si môžete pozrieť vo videu. Hradby som ešte zvýraznila kontúrou z roztopenej čokolády za pomoci zdobiaceho silikónového pera. Oblátky sme pre istotu previazali okolo celej torty stužkou, ale držali aj bez nej prilepené krémom. Potom už som len na vrch jednotlivých poschodí poukladala rôzne drobné ovocie a na jednu oblátku som napísala mená oslávencov.
… a H O T O V O 🙂
Vo finále nám to zabralo menej času ako torty z marcipánu.
Ako je vidieť aj z fotky, deťom sa torta páčila. Takže sa všetko podarilo a my sme si náležite oslavu užili.
Tak veľa zdaru pri domácom pečení a zdobení, nech sa tortičky podaria 😉