Minulý týždeň som si pri nákupe v Lidli všimla na pulte rebarboru a tak mi napadlo, že z nej napečiem deťom koláč. Robila som ho po prvýkrát, takže som sama bola zvedavá na jeho chuť. Bol výborný, aj deti sa zalizovali, a preto by som sa s vami rada podelila o recept :o)
Čo budeme potrebovať:
Suroviny sú uvedené na veľkosť tortovej formy s priemerom 24 cm. Ak budete koláč robiť na plech, treba dať všetkého dvojnásobok.
cca 2-3 stonky rebarbory
1 PL oleja
1 stredne veľké jablko
2 PL kokosu
2 vajcia
1 bal. vanilkového cukru
100 g špaldovej múky (ja používam značku Küchenmeister)
2 ČL prášku do pečiva
150 g bieleho jogurtu
štipka soli
4 PL trstinového cukru (môžete dať aj viac, podľa chuti)
olej a strúhanka na vymastenie a vysypanie tortovej formy (plechu)
Na mrveničku: 75 g polohrubej múky, 50 g práškového cukru, cca 60 g masla
Ako na to:
Oddelíme žĺtky od bielok. V jednej nádobe rozmiešame žĺtka s vanilkovým a trstinovým cukrom, pridáme olej, kokos, jogurt a múku, ktorú sme si zmiešali s práškom do pečiva. Následne vlejeme bielky so štipkou soli do vysokej nádoby, vyšľaháme do tuha a vmiešame do cesta.
Čerstvú rebarboru umyjeme, očistíme a nakrájame na kúsky hrubé cca 1 cm. Taktiež jablko zbavíme šupky a jadrovníka a nakrájame na malé kúsky. Následne všetko vmiešame do cesta. Tortovú formu alebo plech si vymastíme olejom a vysypeme strúhankou. Potom do nej vlejeme cesto.
Z polohrubej múky, práškového cukru a masla si vymiešame drobivé cesto, ktoré rovnomerne rozmrvíme navrch.
Vložíme do rúry rozohriatej asi na 200 stupňov a na strednej priečke pečieme asi 20 min. Necháme vychladnúť a servírujeme (môžeme ešte posypať práškovým cukrom).