Mel-pečie-jablkový-koláč-LIDLPriznám sa, že do Lidla chodím nakupovať veľmi rada. Okrem potravín som si obľúbila aj detské veci, najmä také vychytávky, ako je oblečenie do dažďa a pod. Viackrát som si tam dokonca nakúpila kreatívne potreby a niektoré veci sú tam jednoducho bezkonkurenčné. Preto ma veľmi potešilo, že za nazbierané body nedávno rozdávali kuchárske knižky a potom aj tie cukrárske. Už len pri tých fotkách nám celej rodine tiekli slinky :o) Keďže máme spolu s deťmi maškrtné jazýčky, hneď ako sme si domov priniesli Lidl cukráreň sme sa rozhodli, že si z nej niečo napečieme. Vzhľadom na obsah chladničky padla voľba na jablkový koláč. S prípravou mi pomáhala aj Mel a hoci sa nám nepodaril taký pekný, ako je na fotke, bol naozaj výborný. Ak sa vám náhodou knižka neušla, dolu nájdete celý recept…

Čo budeme potrebovať:

Cesto: 280 g hladkej múky (ja som dala jemnú špaldovú), 100 g práškového cukru, 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva, 150 g zmäknutého masla, 1 vajíčko, 1 vajíčko na potretie, práškový cukor na posypanie (ten som nedala)

Plnka: 800 g nastrúhaných jabĺk, 3 ČL vanilínového cukru, 2 ČL mletej škorice

Postup:

Cesto: Múku, cukor a kypriaci prášok do pečiva zmiešame v miske. Pridáme zmäknuté maslo, vajíčko a vypracujeme tuhé cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a na 30 minút vložíme do chladničky. Potom cesto rozdelíme na dve časti a obe vyvaľkáme na 0,5 cm hrubé pláty vo veľkosti tortovej formy.

Jablkový koláč: Jablká ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Na dno tortovej formy pomocou valčeka prenesieme prvé rozvaľkané cesto. Prečnievajúce okraje odrežeme a odložíme na neskôr (budeme nimi zdobiť koláč). Na cesto navrstvíme vyžmýkané jablká. Posypeme ich vanilínovým cukrom a mletou škoricou. Na ne opatrne prenesieme druhé vyvaľkané cesto. Prečnievajúce okraje opäť odstránime (odložíme si ich na neskôr). Boky koláča prstom zatlačíme, aby sa obe vrstvy cesta spojili.

Zvyšky cesta z okrajov spojíme a znovu vyvaľkáme. Pomocou formičky vykrojíme srdiečka, ktoré poukladáme po obvode koláča. Celý koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou, aby mohla para z jabĺk počas pečenia unikať. Jablkový koláč pečieme pri 180 °C približne 30 – 40 minút do zlatohneda.

Pred podávaním môžeme jablkový koláč posypať práškovým cukrom.

 

Pozn.: Tento recept je z knižky Lidl cukráreň podľa Adriany Polákovej