Ako som nedávno písala na našej FB stránke, nechali sme sa zlákať na samozber jahôd a domov sme si doniesli asi 10 kg. Z toho som 2 kg posunula mojej sestričke, ale 8 kg bolo stále dosť na to, aby sme ich stihli skonzumovať kým boli ešte čerstvé. A tak som premýšľala, čo s nimi. Asi tretinu som si zamrazila, napiekla som aj nejaké zdravé jahôdkové dobroty a zmyslela som si, že z tých mäkkých konečne vyskúšam niečo, čo ma zaujalo už dávnejšie v jednej TV šou o varení – ovocnú kožu. Našla som si recept a pustila som sa do toho. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, avšak doba sušenia trvá dosť dlho. Ja som to sušila v rúre tak ako je v recepte a trvalo to cca 9 hodín čo je dosť keď si človek preráta, koľko energie sa pri tom minie. Preto odporúčam urobiť si naraz „kožu“ z väčšej dávky ovocia a sušiť na viacerých plechoch, alebo sušiť radšej vonku (tip na sušenie vonku sa dočítate ďalej).
Postup
Ja som robila jahodovo – banánovú kožu, takže som si rozmixovala asi 1 kg jahôd s 2 väčšími banánmi aby mi vzniklo jemné pyré. Cukor ani iné sladidlo som nepridávala, ale vy si ho môžete pridať podľa chuti. Na plechy si dáme papier na pečenie, nalejeme pyré a rozotrieme na tenkú vrstvu (mne vyšli 2 plechy). Vložíme do rúry a sušíme, až pokým nie je povrch suchý, lesklý ale nie mokrý. Ja som to dala večer pred spaním do rúry a ráno bola koža usušená. Rúru som mala na 80 stupňov asi 9 hodín. Nechajte aj s papierom poriadne vychladnúť. Potom opatrne stiahnite papier. Ak by vám to zo začiatku nešlo, pomôžte si kúsok ostrým nožíkom. Potom si kožu ľubovolne narežte alebo nastrihajte. Pani, podľa ktorej som tento recept skúšala píše, že sa má koža uchovávať zabalená vo fólii alebo vo vzduchotesnej nádobe a vydrží vám aj 3 mesiace. U nás sa však po nej tak zaprášilo, že nebolo čo skladovať. Deti sa na ňu vrhli ako kobylky a takmer som si ju nestihla ani odfotiť 🙂 Môžete použiť akýkoľvek druh vami obľúbeného ovocia. Niektoré druhy ovocia odporúča pani kombinovať aj s bylinkami, ako je mäta, medovka či bazalka. Vhodná je vraj aj vanilka, škorica, levanduľa či limetka. Originál receptu nájdete tu: http://bonvivani.sk/recepty/ovocna-koza
Nabudúce však v rámci šetrenia energie uprednostním sušenie na slniečku podľa tohto odporúčania: Ak chcete šetriť energiu, urobte si ovocnú kožu sušením vonku, keď je horúci deň. Vtedy pyré natrite na papiere a dajte na sitá na slnko.
Skúšajte, vymýšľajte a dajte mi vedieť, ak si namiešate inú kombináciu ovocia, ktorá ulahodí vášmu jazýčku. Rada vyskúšam 🙂 Je to naozaj skvelá zdravá pochúťka pre vás aj vaše deti.
…a na slnku sa mi na to vrhnú osy a mušky….