Už dávnejšie som si všimla, že mnoho ľudí má predsudky voči nízkokalorickej strave. Pri slove „zdravá“, „fitnes“ alebo „nízkokalorická“ strava si každý väčšinou predstaví jedlá mdlej chuti a myslia si, že celý deň len chrumkáte mrkvu a kapustu. Samozrejme zelenina a ovocie by mala byť základom zdravého jedálnička, avšak je veľa ďalších potravín, s ktorými ju môžete kombinovať tak, aby výsledné jedlo bolo naozaj chutné. Dôkazom toho sú aj tieto vynikajúce kuracie guľky v paradajkovej omáčke. Tento recept som našla na stránke www.fitnessguru.sk a naozaj odporúčam vyskúšať 🙂
Čo budeme potrebovať:
Na guľky: 500 g mletého kuracieho mäsa, 1 vajce, 2 strúčiky cesnaku, 1 – 2 PL celozrnnej strúhanky, 1 ČL sušeného oregana, 2 PL čerstvej nasekanej bazalky (ja som dala sušenú lebo som nemala čerstvú), 1 ČL mletej rasce, 1 ČL dijonskej horčice, 1 ČL mletej papriky, ¼ ČL kajenského korenia (to som nedala lebo som nemala), olivový olej, soľ
Na omáčku: 2 šálky paradajok v konzerve bez šupky alebo domáci kečup (ja som použila čerstvé paradajky, ktoré som si sparila a ošúpala v kombinácii s paradajkovým pretlakom), 5 nakrájaných bazalkových listov (aj sem som dala sušenú bazalku), 1 ČL oregano, 1 PL hnedého cukru, 120 – 150 g nastrúhaného syru alebo plátkov syra, soľ
Recept:
Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie. V miske si zmiešame všetky suroviny na guľky a necháme chvíľu odležať v chladničke (pôvodne sa odporúčalo nechať ich odležať 2-3 hodiny, ale ja som potrebovala rýchlo uvariť obed a tak som ich šupla do chladu len cca na 15 minút a nič sa nestalo 🙂 ). Zo zmesi si vytvarujeme menšie guľky a ukladáme ich na plech. Pečieme asi 15 minút.
Kým sa guľky pečú, pripravíme si omáčku. Na väčšiu panvicu si vylejeme paradajky, rozpučíme ich „pučidlom“ na zemiaky, pridáme 1 PL cukru a varíme ich na miernom ohni, dokiaľ sa nerozvaria. Potom pridáme oregano, bazalku a trochu soli. Keď sú guľky upečené, pridáme ich do omáčky a varechou ich premiešavame v omáčke cca 5 minút. Nakoniec pridáme syr a keď sa roztopí, jedlo je hotové. Podávame s obľúbenými cestovinami (ale ak máte chuť, vyskúšajte ich aj s ryžou, chutí to potom trochu ako plnená paprika 😉 ).
Dobrú chuť!