Minulý víkend naša mamina oslavovala narodeniny a ja som ju okrem darčeka chcela prekvapiť aj nejakou chutnou tortičkou. No keďže sa aj mamina začala zdravšie stravovať,  snažila som sa vytvoriť pochúťku, po ktorej by nemala až také výčitky svedomia. Trošku som experimentovala a našťastie sa experiment podaril a torta chutila skvele. Torta bola ľahká, lahodná a osviežujúca, takže sa chcem s vami podeliť o recept, ak by ste na ňu náhodou dostali chuť 🙂

Čo budeme potrebovať:

Na špaldový korpus: 2 žĺtky; 2 bielky; 100 g špaldovej múky; 75 g trstinového cukru; 0,5 dc kokosového oleja; 0,5 dc vlažnej vody; 1/2 balíčka prášku do pečiva; 1 hrsť kokosu

Na plnku som použila tento tvaroh z Lidl

Na tvarohovú plnku: 2 balenia nízkotučného tvarohu (použila som ten čo je na obrázku z Lidl); 2 vajcia; 3 zrelé banány; 1 PL trstinového cukru (môžeme pridať kokos, ale nemusí byť)

Použila som takéto želé

Na vrch torty: cukrárske želé (ja som použila to, čo je na obrázku, ale mali len žlté, preto nebola želatína až taká pekná), jahodová šťava, mrazené alebo čerstvé jahody a maliny; na dozdobenie som použila horkú čokoládu

Postup:

Ako prvé si upečieme korpus, ale nie úplne, ale len na pol. Žĺtky si vyšľaháme s cukrom a pridáme olej, vlažnú vodu a kokos. Múku, ktorú sme si zmiešali s kypriacim práškom do pečiva postupne vmiešame do žĺtkovej hmoty. Nakoniec pridáme tuhý sneh, ktorý sme si vyšľahali z bielkov. Vlejeme do vymastenej tortovej formy a pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov asi 15 minút.

Medzitým si rozmixujeme banány, zmiešame s tvarohom a cukrom a vmiešame vajcia. Keď je korpus čiastočne upečený, navrstvíme naň takto pripravenú tvarohovú plnku a dopekáme ďalších cca 15 minút. Následne necháme tortu vychladnúť. Nakoniec som na vrch navrstvila po obvode jahody a zvyšok som vyplnila malinami. Pripravila som si želatínu, ktorou som zaliala ovocie a nechala stuhnú v chladničke. Nakoniec som ešte tortu dozdobila strúhaným kokosom a horkou čokoládou. Táto torta je osviežujúca, nie je presladená a určite vám dobre padne aj počas horúcich dní. Korpus zo špaldovej múky je trošku tuhší, takže ak preferujete bielu múku kľudne si urobte klasický piškótový. Takisto cukru si môžete pridať viac, podľa chuti. Prajem dobrú chuť 🙂