Medovníčky sú neoddeliteľnou súčasťou Vianoc. Receptov je veľa, no nie vždy sú medovníčky jemné a mäkké. Tiež sme vyskúšali viacero, ale odkedy sme začali piecť podľa tohto overeného receptu našej rodinnej známej, iný už ani neskúšame. Vyskúšajte, uvidíte. Medovníčky sú naozaj chutné a hlavne mäkké 🙂

MEDOVNÍČKY (cca 2 plechy)
Ingrediencie: 160 g medu, 160 g kryštálového cukru, 120 g masla, 1/2 kg hladkej múky, 1 kávová lyžička sódy bikarbóny, 1 kávová lyžička škorice, 2 celé vajcia, 1 vajce na potieranie

Postup: Med, cukor a maslo necháme zovrieť v hrnci. Horúce nalejeme do misy s múkou, v ktorej sme vymiešali sódu bikarbónu a škoricu. Všetko rozmiešame. Do vychladnutej zmesi primiešame vajcia a cesto dobre vypracujeme. Necháme ho v chladničke 2 hodiny, alebo až do druhého dňa. Po odležaní v chladničke vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Pred pečením potrieme vajcom a poprípade ozdobíme orieškom. Pečieme na vymastenom plechu vo vyhriatej rúre. Ja som nastavila rúru na 180 stupňov a piekla som asi 7 minút, ale teplota aj čas pečenia závisí od vašej rúry. Treba medovníčky sledovať a keď už majú tú správnu farbu, treba vybrať. Potom ich necháme vychladnúť a vlažné dáme do uzavretej nádoby. Ak ich chcete mať úplne mäkké, dajte do nádoby k medovníčkom kúsok jabĺčka. Nasajú vlhkosť a budú sa vám rozplývať na jazyku 🙂