V obchodných reťazcoch len sotva nájdete skutočné celozrnné pečivo. Tvária sa, že ho majú, ale pod názvami ako viaczrnné, fit a pod. sa obyčajne skrýva obyčajné biele pečivo, prifarbené karamelom a “posmradené” nejakými zrnami. Po domácom chlebíku som sa teda rozhodla napiecť nejaké skutočné celozrnné pečivo. Tento recept sa mi celkom pozdával a tak som ho vyskúšala. Musím povedať, že recept je celkom nenáročný, s cestom sa dobre pracuje a výsledkom sú krásne a chutné rohlíčky. Ak by ste si chceli také napiecť doma aj vy, pridávam recept.
Budeme potrebovať: 400 g múky špaldovej celozrnnej hladkej (kúpila som v DM drogérii), 200 g múky celozrnnej, 300 ml vlažnej vody, 1/2 kelímku kyslej smotany, 1 ČL soli (ja som dala dve), 2 ČL rasce, 2 ČL sezamových semienok (ja som dala ľanové a dala som ich viac), 2 ČL slnnečnicových semienok (tiež som dala viac), 1/2 kocky droždia
Postup: Spolu vymiešame vodu, smotanu, obe múky, pridáme pomrvené kvasnice, semienka a vymiešame do kompaktného cesta (ja som použila ručný mixér s násadkou na cesto a potom domiesila ručne). Necháme vykysnúť. Potom dáme cesto na vál, rozvaľkáme a pohárom vykrajujeme malé bochníčky. Tie potom vyvaľkáme a stáčame do rožkov tak, že jednou rukou stáčame a druhou rukou si naťahujeme druhý koniec cesta. Nakoniec rožky na plechu potrieme vajíčkom, môžeme ešte posypať semiačkami a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov C. Pečieme asi pol hodinu, po upečení jemne postriekame (alebo pofŕkame) vodou a prikryjeme utierkou. Rožky sa tak sparia a ostanú mäkké a vláčne.
Pri príprave týchto rožkov som postupovala podľa tohto receptu, kde nájdete aj fotopostup: http://varecha.pravda.sk/recepty/spaldovo-celozrnne-rozky/29261-recept.html
Paci sa mi este dnes vyskusam…
Paci sa mi este dnes vyskusam…