Dnes si povieme niečo viac o špaldovej múke. Špaldovú múku už kúpite takmer v každom bežnom supermarkete. Napriek tomu mám pocit, že mnohí sa boja túto múku použiť ako náhradu za klasickú pšeničnú múku a hoci nášmu telu prináša hneď niekoľko benefitov, nie je ešte bežnou súčasťou našich slovenských domácností.
Povedzme si teda niečo viac o tomto klenote medzi múkami.
V knihe MUDr. Igora Bukovského, PhD., známeho slovenského odborníka na výživu, a šéfkuchára Pavla Liptáka s názvom „Hneď to bude“ (Vydala v roku 2007 AKV – ambulancia klinickej výživy, s.r.o.) je pšenica špalda a celozrnná špaldová múka na prvom mieste medzi zdravými surovinami! Vyšší obsah vlákniny (8,8%) podporuje trávenie a prečisťuje, keďže táto balastná látka má vplyv na pohyb čriev. Dr. Bukovský odporúča zaradiť špaldovú múku do základnej výbavy každej kuchyne, pretože poteší všetky bunky vášho tela.
Hlavné benefity špaldovej múky:
- Vysoký obsah bielkovín (17%) , ktoré májú významnú nutričnú hodnotu a iné zloženie aminokyselín ako bielkovina bežnej pšenice
- Tuk, ktorý obsahuje (2,5%) má priaznivé zloženie mastných kyselín najmä kvôli vysokému podielu nenasýtených mastných kyselín
- Je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamíny A a E a tiež minerálne látky (fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok)
- Vysoký obsah lepku v špalde jej dáva vynikajúce pekárenské vlastnosti a pečivo zostáva dlhšie čerstvé a šťavnaté
- Špalda stimuluje imunitný systém a obsahom beta-karoténu pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni telo pred infekciami
- Špalda je ľahšie stráviteľná než všetky ostatné obilniny v akejkoľvek podobe
- Pri konzumácii špaldy sa tuk v tele neukladá tak intenzívne (napríklad sliepky kŕmené špaldou znášajú viac vajec, ale netučnejú)
- Na zasýtenie vám stačí menšie množstvo jedla pripraveného zo špaldy, pretože vás zasýti skôr. Je to zrejme spôsobené nižším glykemickým indexom špaldových zŕn.
- V porovnaní s ostatnými obilninami je špalda omnoho prospešnejšia pre vaše zdravie, pričom jej využitie je skutočne všestranné. Špaldovú múku môžete vymeniť za pšeničnú a pripravovať z nej všetko rovnako ako ste boli zvyknutí z tej klasickej – koláče, palacinky, chlieb, cestoviny, knedľu atď. Zo špaldy sa dá doknca pripraviť káva, ktorá je bez kofeínu a vyniká skvelou chuťou
- Pomáha zmierniť napríklad tieto zdravotné problémy:
- Vďaka vysokému obsahu vlákniny , pomáha predchádzať žlčníkovým kameňom
- Vďaka kombinácii živín ktoré obsahuje, je obzvlášť prospešná pre ľudí trpiacich migrénou, aterosklerózou, či cukrovkou
- Pomáha pri vysokom cholesterole, či vysokom krvnom tlaku
- Špalda nespôsobuje u ľudí, ktorí sú citliví na pšenicu, intolerantnú reakciu (Pozor obsahuje však glutén a nie je vhodná pre celiatikov aj keď niektorí ju tolerujú bez problémov. Môže to byť spôsobené tým, že glutén v špalde má iné zloženie, ako glutén v pšenici)
- Špalda je psychofarmatikum prvého stupňa, no bez škodlivých účinkov – upokojuje a posilňuje psychiku
- Má aj protirakovinové účinky, a to práve vďaka tomu, že betakarotén a tiokyanát podporujú regeneráciu buniek. Spomínané estrogény prírodného pôvodu môžu podľa niektorých odborníkov pôsobiť priaznivo pri hormonálne predurčených druhoch nádorových ochorení.
Toto sú hlavné dôvody, prečo som v našej kuchyni už úplne vymenila klasickú pšeničnú múku za špaldovú. Ja som si obľúbila značku Küchenmeister, ktorú môžete kúpiť napríklad v sieťach Tesco za cenu cca 1,89 eur. Keď sme už pri cene, to je asi jediné mínus špaldovej múky, keďže je o dosť drahšia ako klasická pšeničná. Na druhej strane, ak postupujete podľa klasických receptov, kde je použitá biela múka, špaldovej múky môžete dať o niečo menej, pretože je trochu hutnejšia, takže v konečnom dôsledku spotrebujete menšie množstvo.
Môj TIP: Ak sa chystáte piecť napríklad koláče, bábovku alebo pečivo z kysnutého cesta, odporúčam použiť múku značky Küchenmeister, ktorá ma na obale bábovku. Je o niečo jemnejšia ako tá, ktorá má na obale slaný koláč a rozdiel oproti klasickej pšeničnej múke takmer nespoznáte. Je možné, že vám zachutí ešte viac, pretože má veľmi príjemnú orieškovú chuť 🙂 Druhá spomínaná múka je o niečo hrubšie zomletá a je vhodná napríklad na chlieb, pizzu a pod. V zásade však môžete obe múky použiť na čokoľvek, len treba skúšať tie správne pomery.
Recepty so špaldovou múkou, ktoré som vyskúšala a chutili nám (v recepte na medovníčky, chlieb a palacinky je písaná ešte klasická pšeničná múka, ale ja už pri ich príprave používam špaldovú a je to rovnako chutné, ak nie viac 😉 ):
http://www.familyzone.sk/2014/03/28/spaldovy-makovnik-recept/
http://www.familyzone.sk/2014/03/25/fantasticke-domace-muffiny-recept/
http://www.familyzone.sk/2014/03/21/vyborna-domaca-pizza-zo-spaldovej-muky-recept/
http://www.familyzone.sk/2014/02/09/spaldovy-jablkovo-hruskovy-kolac-so-skoricou-recept/
http://www.familyzone.sk/2014/01/25/spaldova-babovka-recept/
http://www.familyzone.sk/2013/12/04/recept-na-chutne-makke-medovnicky/
http://www.familyzone.sk/2013/11/25/recept-na-domace-spaldovo-celozrnne-rozky/
http://www.familyzone.sk/2013/11/07/domaci-chlebik-peceny-v-klasickej-elektrickej-rure/
http://www.familyzone.sk/2013/11/04/recept-na-jednoduche-rychle-a-chutne-palacinky/
Zdroje: www.ekotrendmyjava.sk, www.jedloakopriatel.sk, plnielanu.zoznam.sk
Práve pečiem z tejto múky syrové koláčiky a su fakt výborné.
som prekvapena a budem skušat recepty.
som prekvapena a budem skušat recepty.
Velmi sa mi paci..pouzivam spaldovu muku
som prekvapena a budem skušat recepty.
som prekvapena a budem skušat recepty.
som prekvapena a budem skušat recepty.
som prekvapena a budem skušat recepty.
som prekvapena a budem skušat recepty.
som prekvapena a budem skušat recepty.
som prekvapena a budem skušat recepty.
Ja si s nej doma pečiem chleba v domácej pekárni, a môžem len odporučiť je fakt super…
Čistá pravda,na špalde fičim uz rok,odporúčam
Pečiem chlieb z tejto múky a som nadmieru spokojná,je chutný,stačí málo na zasýtenie a dlho vydržím sýta.Robím to v pomere 30 dg špaldovej,20 dg celozrnej a 10 hladkej a plus jadierka,ľanové,slnečnicové,alebo tekvicové,je dobrý aj olivový chlieb.
Piekla som kloáče zo spaldovej muky hladkej , napr.s banánom a mrkvou , orechami boli výborné, aj po niekoľkých dňoch, vôbec som nemiešala s nijakou inou múkou
Piekla som zo špaldovej -hladkej muky bez pridania inej , napr. s banánom, mrkvou , orechami a boli výborné, čerstve aj niekolko dní
Špaldová múka obsahuje menej lepku ako pšeničná múka!
Výborná cukinka je ked dáte na pár min do olivoveho oleja s provensalskými bylinkami alebo oregano a po5 min dať osmahnuť mňamka , stačia varené zemiačky a obed ako má byť. Dobrú chuť .Taktiež výborná zavaraná, v zime za 15 min obed hotovka